استفاده از فضای مجازی ، استراتژی های خلاقانه سرکوب

اینترنت که وارد ایران شد ، ابزار جدیدی شد برای مقاومت در زندگی روزمره . از برقراری رابطه با جنس مخالف گرفته تا بیان حرف هایی که در رسانه های کاغذی مجالی برای طرح نداشتند.
اما حالا دیگر اینترنت تنها ابزار مخالفین حاکمیت نیست . هر چند سایتهای رسمی ایدئولوژی حاکم، آمار مراجعه بالایی ندارند ،اما طرفداران حاکمیت کم کم دارند به وبلاگ نویسان حرفه ای تبدیل می شوند . از استشهادیون کم سن و سال گرفته ، تا سایت های خصوصی ای که مروج صیغه اند.

نبرد پارتیزانی در وبلاگستان
کامنت گذاشتن در وبلاگ ها مدتی است که تبدیل به وسیله ای شده برای جلب توجه وبلاگستان به یک موضوع خاص ـ مثل قضیه حکم دلارام علی ـ که گاهی به راه اندازی یک جریان قوی در وبلاگستان منجر می شود ، برای مثال تعویض نام وبلاگ ها به" تا آزادی پلی تکنیکی های دربند " .اما از سوی دیگر به ابزاری برای سرکوب نیز بدل شده . دیگر عادت کرده ایم که پای مطالبمان کامنت های انذار دهنده دینی ببینیم ..

تبریک به شیوه آقایان
سال ها تهدید فعالین اجتماعی محدود بود به تلفن ها و نامه های تهدید آمیز . تلفن هایی که چون شماره های نا مشخص داشتند ، همه مان یاد گرفته بودیم جوابشان ندهیم. اما حالا استراتژی جدیدی آغاز شده اند . با ایرانسل های اعتباری تماس می گیرند . یا با تالیا اس ام اس های تهدید کننده می فرستند . مثل اس ام اس هایی که بعد از بازداشت فعالین دانشجویی چپ برای تحکیمی ها آمد. " روز دانشجو مبارک آیا می دانید شرکت در تجمع غیر قانونی 2 تا 5 سال حبس دارد ؟ " یا " روز دانشجو مبارک آیا می دانید شرکت در تجمع غیر قانونی جرم است ؟ " این کارکرد جدید اس ام اس است که زمانی ابزاری بود برای مقاومت در زندگی روزمره از رد و بدل کردن جک های سیاسی گرفته تا خبر رسانی برای تجمع .

شما در آستانه قرارگرفتن در لیست ارتداد هستید

جابه جایی ابزار سلطه و مقاومت به این جا ختم نمی شود . حالا موج جدید تهدید ایمیلی آغاز شده . پس از آنکه دوری مکانی و شنودهای تلفنی فعالین اجتماعی را برای خبر رسانی و ایجاد شبکه های اجتماعی ، به استفاده از سیسیتم های امن تر ایمیل مثل جی میل کشاند ، ایمیل هم وسیله ای شد برای تهدید سازمان یافته گروهی از فعالین اجتماعی .313 عضو گروههای شهادت طلب به تعدادی از فعالین زن هشدار داده اند :
شما در آستانه قرارگرفتن در لیست ارتداد هستید . موضوعی که عیسی سحرخیز به پرسش واداشته آیا قتل های زنجیره ای تکرار می شود ؟

استراتژی و تاکتیک
دوسرتو با تشبیه زندگی روزمره به عرصه نبرد ،برای تبیین قواعد حاکم بر این نبرد پارتیزانی دو جناح فرادست (صاحب استراتژی و مکان ) و فرودست ( بدون مکان و دارای تاکتیک ) را توصیف می کند .استراتژی در شرایطی اعمال می شود که سوژه دارای اراده و قدرت منزوی شود. این سوژه داعیه مکانی را دارد که به عنوان مکانی متعلق به خودش قلمداد شده و مبنایی برای برقراری رابطه با دیگران خارجی و متشکل از اهداف و تهدیداتی باشد که می توانند مدیریت شوند .
از سوی دیگر تاکتیک نوعی کنش اندیشیده شده است که در نبود مکانی مناسب تعریف می شود و باید نقش خود را در قلمرویی ایفا کند که با قانون نیرویی خارجی سازمان یافته است. تاکتیک وابسته به فرصت است . بدون آنکه از پیش معلوم باشد در چه مکانی برد خود را به دست خواهد آورد ،چگونه و در چه مکانی موقعیت برد را خواهد ساخت و برای حمله برنامه ریزی خوهد کرد . تاکتیک نمی تواند آنچه را که برده برای خود نگه دارد . این فاقد مکان بودن به تاکتیک تحرک و لذا اعتماد می بخشد ، اما در اثر قبول این تحرک باید مسائلی مانند بستگی داشتن شانس به لحظات و لزوم بهره بردن از امکاناتی را که در هر لحظه ممکن است پیدا شود ،را بپذیرد .همچنین تاکتیک باید مترصد استفاده از شکاف هایی باشد که برخوردها و تقارن های خاص در نظارت قدرت های مالکانه ایجاد می کنند . تاکتیک در این شکاف ها نفوذ می کند و می تواند در جایی ظاهر شود که کمترین انتظار ظهورش را دارند . تاکتیک ترفندی حیله گرانه است .
تاکتیک ها به کارگیری نوآورانه امکانات موجود در شرایطی استراتژیک هستند و خارج از استراتژی هایی که با آن ها مواجه می شوند عمل نمی کنند، لذا برای عمل کردن نیازمند نوعی ضد استراتژی هستند .

* * *
کنشگران مقاومت از ابتدا با بی مکانی در دنیای واقعی به دنیای مجازی پناه بردند ، اما کنشگران سلطه گر هم پا به پای آن ها آمدند. به نظر می رسد در این تعقیب و گریز مجازی ،این تنها ذهن کنشگران ناراضی از وضع موجود نیست که مدام تاکتیک های نو برای مقاومت جستجو می کند ، ذهن کنشگران سلطه گر نیز به همان انداره خلاقانه شیوه های جدید سرکوب را پیدا می کنند !

No comments: