آشفتگی سیستم خبر رسانی



با ادامه و شدت گیری اعتراضات درایران، دامنۀ کار خبرگزاریها و رسانه هائی که علیرغم سانسور توانسته اند همچنان به کار خود ادامه دهند، تنگ تر شده است.
روز 13دی 1388 روزنامه "اعتماد" بواسطه درج مطلبی که سلب مرجعیت آیت الله صانعی را بزیر سؤال می برد، اخطار گرفت. چند روزنامۀ دیگر نیز درهمین روز از سوی اداره کل مطبوعات و خبرگزاری های داخلی تذکر کتبی گرفتند. پیش از آن هم به "ایلنا" تذکر داده شده بود و دفتر خبرگزاری "ایسنا" نیز چند ساعتی توسط گروهی ناشناس اشغال شده بود.
درحال حاضرعملاً منابع خبری ایران به دودستۀ مشخص، منابع خبری هوادار دولت و یا منابع خبری غیر حکومتی تقسیم می شود.
بعلاوه، با کاهش تعداد رسانه های مستقل وافزایش سانسور مطبوعات، دسترسی مردم به منابع خبری محدود تر شده است ودر کنار شبکه های رسمی، شبکه های موازی خبر رسانی و سایت های بدون مجوز دولتی، به انتقال اخبار وقایع و رویدادها می پردازند.
محمد تاج دولتی روزنامه نگار مقیم کانادا، به سابقۀ مشکلات مطبوعاتی ایران درسی سال گذشته اشاره می کند و با تأکید بر دورۀ شکوفائی بی سابقۀ مطبوعات دردوران پس از دوم خرداد، از محدودیت های رو به افزایش درسالهای اخیر نام می برد ودورۀ اخیر را بحرانی ترین دوران خبری ایران ارزیابی می کند، دورانی که با بستن و لغو امتیاز روزنامه ها و زندانی شدن شمار کثیری از روزنامه نگاران ایرانی مشخص می شود و طبعاً نتایج مشخصی نیز در سیستم خبر رسانی به بار می آورد.
با استناد به همین نتایج است که محمد تاج دولتی، سیستم خبری ایران را دچار آشفتگی می بیند. وی با یادآوری این موضوع که تنها نشریات رسمی معدودی درایران به کار مشغولند، به شبکه های خبری غیر رسمی اشاره می کند که با استفاده از تکنولوژی پیشرفتۀ جهانی دسترسی به اخبار را برای مردم ممکن می سازند.
به نظر این روزنامه نگار، ممنوعیت کار و یا زندانی بودن خبرنگاران حرفه ای، همراه با فعالیت های خبری شبکه های اینترنتی که قابل کنترل نیستند، باعث می شود که اخبار غلط و غیر دقیق توسط افراد غیر حرفه ای یا کم تجربه، انتشار یابد، که خود عاملی منفی است. با این حال به نظر محمد تاج دولتی در شرایط حساس کنونی نکته مثبت این سیستم خبر رسانی، آزادی اطلاعات رسانی است که هر شهروندی را به یک روزنامه نگار تبدیل می کند
محمد تاج دولتی به نقش شبکه های خبری خارجی نیز اشاره دارد وآنها را جزوسیستم خبری ایران به حساب می آورد. وی این شبکه را به دودسته تقسیم می کند، شبکه های خبری که منبع اصلی آنان، کشورها یا نهاد های خارجی هستند و تحت ضوابط جهانی حرفه ای کار می کنند و بنابراین معتبر و قابل مراجعه هستند، و شبکه های غیر حرفه ای مثل فیس بوک که به منبع خبری گسترده ای تبدیل شده است اما غیر قابل کنترل می باشد.
============
دفاع وزارت ارشاد جمهوری اسلامی از توقیف روزنامه ها
محمد علی رامین، معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در روز دوشنبه به دفاع از توقیف روزنامه ها و نشریات در ایران پرداخت و گفت روزنامه هائی که تذکر می گیرند یا توقیف می شوند مثل عناصر فاسد و آلوده ای هستند که همۀ فضای مطبوعات را آشفته می کنند.
معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هدف از توقیف نشریات را " تلطیف فضای آشفتۀ مطبوعات" دانست و در دنبالۀ سخنان خود مدعی شد که در صنف بزرگی مثل رسانه ها تعدادی عناصر نا آرام نفوذ می کنند که باعث آلودگی فضای جمعی رسانه ها می شوند.
معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد که مسألۀ هولوکاست و انکار آن را در دولت نهم، در دور اول ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، مطرح کرد و در حال حاضر نیز علاوه بر معاونت وزارت ارشاد استاد دانشگاه، دبیر کنفرانس بین المللی هولوکاست و دبیر کل بنیاد جهانی هولوکاست نیز می باشد، در مورد تذکر به روزنامه ها به ذکر مثالی نیز اقدام کرد و گفت به روزنامۀ "اعتماد" قبلاً هم تذکر داده شده بود که در مورد شخصی که صلاحیت جایگاه مقدس مرجعیت را نداشته اخباری منتشر نشود اما آن ها بر تخلفات خود اصرار کردند.
معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد نامی از این روحانی مرجع تقلید نبرد اما لازم به یادآوری است که آیت الله العظمی حسینعلی منتظری که اخیراً در گذشت و آیت الله یوسف صانعی از مراجع تقلیدی هستند که در رسانه های طرفدار دولت محمود احمدی نژاد همواره هدف حمله های شدید قرار می گیرند.
برگزاری "همایش بررسی استراتژی رسانه های داخلی برای مقابله با جنگ نرم رسانه های بیگانه" در آغاز بهمن ماه و در دست بدن طرحی برای صدور "کارت های جدید خبرنگاری" از دیگر مطالبی است که در نشست خبری معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در روز دوشنبه مطرح شد.
در همین رابطه، نوشابه امیری، روزنامه نگار در پاریس در مصاحبه ای با رادیو بیین المللی فرانسه معتقد است این گونه اقدامات نمی تواند مانع از دسترسی به اطلاعات شود. امروز دیگر جوانان در ایران به اینترنت و ماهواره ها دسترسی دارند و اطلاعاتی را که می خواهند بدست می آورند.
این روزنامه نگار می گوید:" در حال حاضر افرادی که با کودتا بر سر کار آمده اند در پی خفه کردن تمامی صداها هستند و حتی افراد درون خودشان هم از این قاعده مستثنی نیستند. حتی سردبیر روزنامۀ جمهوری اسلامی که از اصولگرایان هم هست از این تذکرات دور نمانده است"
رادیو فرانسه

No comments: